Star-MDC al 65 jaar snel, betrouwbaar en dichtbij

Geplaatst op: 21 februari 2013

Dit jaar viert Star-MDC (Star Medisch Diagnostisch Centrum) haar 65ste verjaardag. Al 65 jaar staat voor Star-MDC het leveren van snelle en betrouwbare medische diagnostiek voor de gezondheidszorg in de regio Rijnmond centraal.

Star-MDC is in 1948 begonnen onder de naam KCL: Klinisch Chemisch Laboratorium. Door de jaren heen is Star-MDC fors gegroeid en zijn er onder andere de afdelingen biometrie en microbiologie bijgekomen. Waar men vroeger met de brommer door weer en wind bezoeken bracht aan de patiënten, staat Star-MDC vandaag de dag bekend om haar deskundige ondersteuning aan huisartsen, verloskundigen en overige zorginstellingen door middel van medisch diagnostisch onderzoek.

Door optimale efficiency van de processen worden de zorgkosten zo laag mogelijk gehouden, zonder hierbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Star-MDC staat dicht bij de patiënt en zorgverleners en is dit jaar te herkennen aan het speciale jubileumlogo. Daarnaast rijdt er een ‘Star-MDC tram’ door Rotterdam. Star-MDC staat voor huisartsen, verloskundigen en patiënten al 65 jaar voor snel, betrouwbaar en dichtbij. Een mooi moment om dit nieuws met iedereen te delen.

Tram Star-MDC 65 jaar

Star-MDC haalt grote opdracht binnen

Geplaatst op: 21 februari 2013

Voor het bevolkingsonderzoek darmkanker gaat Star-MDC vanaf 2013, samen met twee andere laboratoriumorganisaties, de laboratoriumanalyses uitvoeren.

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is gericht op mensen van 55 tot 75 jaar. Elke twee jaar krijgen zij een uitnodiging en ontvangen zij thuis een afnamebuis, die zij na zelfafname met een feces-monster gratis opsturen naar het klinisch chemisch laboratorium van Star-MDC, Stichting Isala of Orbis MC. Ieder laboratorium draagt zorg voor 33 procent van de analyses. Manager Diagnostiek, Jan Lous: “Dit is een mooie opdracht en geeft Star-MDC de mogelijkheid een maatschappelijke bijdrage te leveren aan zinnige en zuinige zorg”.

Eerst testen in de praktijk

Het bevolkingsonderzoek gaat in september 2013 van start en wordt tot 2019 per jaar uitgebreid. Star-MDC begint echter in april 2013 al aan de pilot. Met een kleine groep mensen uit de screeningsregio zuidwest (of regio R’dam) voert Star-MDC samen met SO ZW, het inpakcentrum, PostNL en twee coloscopiecentra alvast het bevolkingsonderzoek in het klein uit. Dit om in de praktijk te testen of het proces en de procedures goed zijn afgesproken. Bijvoorbeeld om te kijken of de verzending, verpakking en de automatisering correct verlopen. Als dit niet het geval is, kunnen er op basis van deze bevindingen aanpassingen gedaan worden.


Binnenkort lanceert Star-MDC de nieuwe website

Geplaatst op: 14 februari 2013

Vol nieuwe functionaliteit, met verbeterde navigatie en in een compleet andere jas gaat 4 maart 2013 de nieuwe website van Star-MDC (Medisch Diagnostisch Centrum) online. Op de site kunnen patiënten, zwangeren en zorgverleners terecht voor nieuws, informatie, de webshop, aanmelden voor onderzoeken en diensten, afspraken maken en veel meer.

Nieuwe functionaliteit zorgverleners

We doen er alles aan om onze diagnostiek snel en betrouwbaar in te zetten. Een nieuwe stap is de ontwikkeling van een portaal waar u als zorgverlener terecht kunt voor de diensten die u van ons gewend bent en daarnaast ook voor een aantal nieuwe functies. Nieuw is bijvoorbeeld het aanmelden van Trombosepatiënten en patiënten aanmelden voor de diabetes service.

Inzien gele kaart Trombosedienst via DigiD

Om patiëntgegevens optimaal te beschermen is de digitale gele kaart vanaf 4 maart in te zien met een DigiD (www.digid.nl). Dit is een persoonlijke code met wachtwoord waarmee patiënten zich online kunnen identificeren, zodat de patiëntgegevens in veilige handen zijn. Trombosepatiënten kunnen zich hier op voorbereiden door het DigiD vast klaar te leggen of aan te vragen via www.digid.nl. (Trombosedienst via 010-28 90 350)

Kennis MRI en Orthopedie bijgespijkerd op nascholing

Geplaatst op: 7 februari 2013


Cervixcarcinoom


Donderdagavond 31 januari 2013 organiseerde het MRI Centrum in samenwerking met Star-MDC, Stichting Koel en Medinova Klinieken de nascholing MRI en Orthopedie. In totaal namen 15 enthousiaste huisartsen deel aan de nascholing. Zij waren erg te spreken over de inhoud en vonden het leerzaam om mee te kijken met een MRI. Daarnaast was er een korte demonstratie waarbij te zien was hoe een schaar -door het magnetisch veld van het apparaat- in de MRI scanner werd ‘getrokken’. “Ik wilde meer weten over de indicaties voor een MRI, de kosten en de vergoeding ervan. Dat is me nu duidelijk geworden”, aldus mevrouw Sheombarsing. De heer Kanhai, huisarts in Rotterdam Centrum, vond de nascholing ook erg interessant: “Ik merk zeker dat de patiënt steeds kostenbewuster wordt. Ik heb voor het eerst patiënten die hierdoor niet doorverwezen willen worden.”


IJsselland ziekenhuis en Star-MDC samen aan de slag voor Parnassia Groep

Geplaatst op: 7 februari 2013

Cervixcarcinoom


De Parnassia Groep heeft op 7 december 2012 een overeenkomst getekend met het IJsselland ziekenhuis. Dit voor alle laboratoriumdiensten in de regio Rijnmond voor alle zorgbedrijven actief binnen de groep. Het IJsselland ziekenhuis verzorgt hierin al het onderzoek voor klinische locaties en Star-MDC voor alle ambulante locaties. 

In de regio Rijnmond zijn er diverse zorgbedrijven van de Parnassia Groep actief. Momenteel hebben de zorgbedrijven met verschillende ziekenhuizen en laboratoria afspraken gemaakt over het verrichten van laboratoriumdiensten. Nu is de wens ontstaan om al het onderzoek te centraliseren.

Na een selectie op kwaliteit en prijs is de keuze gemaakt om een overeenkomst aan te gaan met het IJsselland ziekenhuis en Star Medisch Diagnostisch Centrum. Het IJsselland ziekenhuis gaat zich richten op de diensten voor de klinische locaties. Star-MDC gaat zich richten op de dienstverlening voor de ambulante locaties.   Geslaagd 4e verloskundig symposium

Geplaatst op: 3 december 2012

Cervixcarcinoom
4e PCR Symposium

De bijeenkomst vond plaats op 20 november waarbij ruim 80 verloskundigen diverse onderwerpen gepresenteerd kregen. Bijvoorbeeld de resultaten van de tot nu toe verrichte onderzoeken in voor Generation R, nieuwe inzichten, ontwikkelingen en behandelmethodes van moeder en kind bij het HELLP-syndroom en onverwachte bevindingen bij echoscopie in de eigen praktijk. Voorafgaand aan het symposium en tijdens de pauze was er tijd voor bij- en napraten. Met name de kennisverrijking werd zeer gewaardeerd. In 2013 organiseert het Prenataal Centrum Rijnmond van Star-MDC weer een verloskundig symposium. Dan met een dubbel feestelijk tintje: Het 1e lustrum voor het verloskundig symposium en voor Star-MDC het 65 jarig jubileum.

Bekijk hier de andere foto's


Geslaagde nascholing Cervixcarcinoom

Geplaatst op: 26 november 2012

Cervixcarcinoom
Symposium bij Pathan

Dinsdagavond 13 november 2012 organiseerde Star-MDC in samenwerking met Pathan de nascholing over het Cervixcarcinoom. Meer dan 70 POH’ers en doktersassistenten kregen verdiepend inzicht in het carcinoom in het prachtige Amphitheater van het Sint Franciscus Ziekenhuis, gevolgd door een uitgebreide rondleiding in het laboratorium van Pathan.
‘Ik vond de nascholing erg goed opgezet, het was meer dan ik verwacht had’, aldus Aleida Hermsen van dokterspraktijk Baelde.  Erna de Jong van huisartsenpraktijk Goedereede was met name erg tevreden over de rondleiding; ‘De rondleiding bood echt een kijkje in de keuken, enorm interessant’.

Bekijk hier de andere foto's

Een uniek kijkje achter de schermen bij Star-MDC

Geplaatst op: 6 september 2012

Star Hellevoetsluis

Woensdag 19 september organiseert Star-MDC een open middag op de vestiging in Hellevoetsluis. (Aanvang 16:00 uur).

Kortgeleden is deze locatie aan de Rijksstraatweg 142 geopend en kunnen patiënten hier terecht voor onder andere bloedonderzoek en beeldvormend onderzoek zoals ECG’s en zwangerschapsecho’s.

De middag is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in de activiteiten binnen een medisch diagnostisch centrum. Het is mogelijk om vragen te stellen aan specialisten over bloedafname, hartfilmpjes, echo’s, trombose en zelf INR meten. Daarnaast worden alle apparaten tentoongesteld. Kinderen kunnen zich vermaken op een springkussen en met verse slush-puppy’s en popcorn.

“Als je ziek bent wil je snel en zorgvuldig geholpen worden. Met een verwijzing van de huisarts of specialist komen patiënten bij Star-MDC voor diagnostisch onderzoek. Ons uitgebreid netwerk met locaties zorgt ervoor dat we altijd dicht bij de patiënten zijn. Met deze openmiddag bieden we patiënten de mogelijkheid om op een ongedwongen en leuke manier kennis te maken met onze werkwijze,” aldus Wilma Lanser, afdelingshoofd regio Voorne-Putten en Rozenburg.

Star-MDC en de Belastingdienst tekenen Convenant Horizontaal Toezicht

Geplaatst op: 31 augustus 2012

Mulder en Veerman
ir. Thijs Veerman –Star-MDC en
drs. Irene Mulder – de Belastingdienst

Vrijdag 31 augustus hebben Star-MDC en de Belastingdienst een Convenant Horizontaal Toezicht ondertekend.

In deze overeenkomst gaat het om wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie in de samenwerking tussen Star-MDC en de Belastingdienst. Dit wil zeggen dat de nadruk meer komt te liggen op afstemming vooraf over fiscale regels en de praktische toepassing hiervan in plaats van controles achteraf. “Dit vertrouwen van de Belastingdienst is een groot compliment voor Star-MDC. Het is een teken dat we onze financiële zaken goed op orde hebben. Een prima prestatie,” aldus Thijs Veerman, Raad van Bestuur.

In de Libelle van deze week staan twee artikelen over het Zelf Controle Centrum van Star-MDC

Geplaatst op: 16 augustus 2012

Beatriz Lopes

"Clienten worden bewuster van hun leefpatroon"

Wie antistollingsmedicijnen gebruikt, moet regelmatig naar de prikpost. Met de CoaguCheck XS kun je zelf de stollingswaarde controleren. Beatriz Lopes van de trombosedienst Star-MDC uit Rotterdam geeft hier trainingen voor.
>> Lees het gehele artikel

Ingrid van Rooijen

"Ik bepaal nu zelf mijn prikmoment"

Wie antistollingsmedicijnen gebruikt, moet regelmatig naar de prikpost. Met de CoaguCheck XS kun je zelf de stollingswaarde controleren. Ingrid den Rooijen (40), getrouwd en een zoon van zeventien, is sinds kort begonnen met zelfmeten.
>> Lees het gehele artikel


Diagnostiek bij kinkhoest epidemie

Geplaatst op: 2 augustus 2012

Hoestend kind

Op dit moment heerst er een kinkhoestverheffing (epidemie) in Nederland.

Kinkhoest is een infectieziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie, Bordetella pertussis en is zeer besmettelijk. Daarom heeft de afdeling Infectieziekte van de GGD Rotterdam de huisartsen in de regio Rotterdam Rijnmond opgeroepen alert te zijn op verschijnselen van kinkhoest. Star-MDC ondersteunt hierbij door betrouwbare diagnostiek te leveren.

Waakzaam zijn, geldt voornamelijk in gezinssituaties met niet- of onvolledig gevaccineerde zuigelingen of zwangere vrouwen die op het punt staan te bevallen (zwangerschapsduur > 34 weken). In deze gevallen is diagnostiek aan te bevelen met een PCR onderzoek. Dit gaat op voor hoestklachten korter dan drie weken en bij kinderen jonger dan één jaar. Bij langer bestaande klachten heeft serologie de voorkeur.

Met een PCR of serologieoderzoek is het mogelijk om in een vroeg stadium te bepalen of er sprake is van kinkhoest. Hierdoor kunnen huisartsen ingrijpen bij risicogroepen (zwangere en jonge kinderen) door bijvoorbeeld preventie medicatie voor te schrijven. De afdeling microbiologie van Star-MDC is in staat om beide onderzoeken snel en effectief uit te voeren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Afdelingshoofd Microbiologie, Ad Donkers op 010- 28 90 340.

Geslaagde nascholing voor huisartsassistentes en POH'ers

Star-MDC heeft op dinsdag 26 juni een nascholingsavond voor Huisartsassistentes en POH’ers met als thema hartkloppingen georganiseerd.

Gonny Bausch (Huisarts) en Jacques Barth (Cardioloog) verzorgden het inhoudelijke programma van de avond. Beide gaven een verdiepende presentatie over het thema hartkloppingen. Gonny gaf een aantal praktijkvoorbeelden over hoe om te gaan met voorvallen op het gebied van hartkloppingen. Jacques gaf uitgebreide informatie over: oorzaken en het voorkomen van hartkloppingen en cardiovasculaire aandoeningen.

Veel deelnemers reageerden erg positief en kijken uit naar een volgende keer. “Het was allemaal goed georganiseerd,” aldus een huisartsassistente.


"Het was een behoorlijke uitdaging om met zo’n grote groep de organisatie rondom de avond gestroomlijnd te laten verlopen. Het was een zeer geslaagde avond en vanwege de grote animo hebben we besloten om meer nascholingsavonden te organiseren voor deze doelgroep. De volgende (Cervix Diagnostiek) staat gepland op dinsdag 13 november 2012,” vertelt Pamela Dekker, medewerker binnendienst.


Nieuwe prikpost in Hellevoetsluis

De voormalige regiopost in Spijkenisse is op 18 juni 2012 naar Hellevoetsluis verhuisd.
Met deze uitbreiding in de vestingstad bieden we meer mogelijkheden om snel en dicht bij huis bloed af te nemen. Ook komt de ‘prikprinses’ langs en is er zelfmeet controle voor Trombose patiënten.

Qua omvang is dit nu de grootste locatie in de regio Voorne-Putten en Rozenburg.
De prikpost is gevestigd op de Rijkstraatweg 142, 3222 KB in Hellevoetsluis en is open op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 7:00 tot 16:00 en op donderdag van 7:00 tot 18:00.
Op woensdag tussen 12:00 en 13:00 komt de prikprinses.

Voordelen Nabije Patiënt Testen steeds zichtbaarder

Sinds enige tijd wint Nabije Patiënt Testen (NPT) in zorginstellingen terrein bij de trombosedienst van Star-MDC. Bij deze patiëntvriendelijke manier van bloedafname staat de patiënt een druppel bloed af via een vingerprik. Het voordeel hiervan is dat dit kan op een voor de patiënt geschikt moment.

Het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde publiceerde deze maand een artikel over de vernieuwde samenwerking tussen trombosedienst en zorginstellingen met NPT. Hierin concluderen zij dat NPT een effectieve, veilige en verantwoorde manier is om trombosepatiënten te controleren en te behandelen.

Heidi van den Brink, manager dienstverlening Star-MDC, schreef mee aan dit onderzoek: “Voor patiënten is het erg prettig om zelf (of met hulp van de zorginstelling) de bloedafname te plannen. Zo zijn zij niet meer afhankelijk van de tijden waarop de trombosedienst langskomt. Het is natuurlijk niet prettig om op een ongelegen moment geprikt te worden. Daarom biedt NPT van Star-MDC uitkomst.”   

Artikel: ‘Betere antistollingsbehandeling’ – Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde. 

Meer informatie over Nabije Patiënt Testen – Brochure NPT

Zelf INR meten was nog nooit zo eenvoudig

Heeft u een verhoogde kans op trombose en gebruikt u daarvoor antistollingsmedicijnen?
Gaat u regelmatig naar een prikpost van Star-MDC?
Met de CoaguChek XS hoeft dat niet meer. Want met dit handige apparaat kunt u zelf, op elk gewenst moment, de INR(stollingswaarde van uw bloed) controleren.

>> Lees het gehele persbericht
CoaguChek meter  

Star-MDC: dichtbij, snel en betrouwbaarStar-MDC is een professioneel medisch diagnostisch centrum dat al ruim 60 jaar op verzoek van huisartsen en verloskundigen verschillende onderzoeken uitvoert bij patiënten.
Star-MDC is opgericht door huisartsen voor huisartsen. Dat betekent voor u de zekerheid dat uw onderzoek wordt uitgevoerd volgens strenge kwaliteitseisen door gekwalificeerde medewerkers.
Star-MDC wil met haar hoge kwaliteit, snelle service en uitgebreide buitendienst (inclusief eigen koeriers) de huisartsen, verloskundigen en specialisten in de regio Rijnmond zo goed mogelijk ondersteunen. Ons klinisch chemisch laboratorium is één van de grootste en modernste van Nederland.

Altijd een Star-MDC-locatie bij u in de buurt

Star-MDC maakt het u graag zo gemakkelijk mogelijk. Daarom hebben wij een netwerk van 6 regioposten en zo’n 85 bloedafname-locaties (in gezondheidscentra, verzorgingstehuizen, enz.) in de regio. Op deze interactieve kaart kunt u eenvoudig de dichtstbijzijnde Prikpunten vinden.
Bij cliënten die zich niet of met moeite kunnen verplaatsen, kunnen wij op verzoek van de huisarts bloedafname en bepaalde onderzoeken aan huis uitvoeren.

Laboratorium Star-MDC

Bloedafname en onderzoek ook ‘s avonds mogelijk

Star-MDC kent verruimde openingstijden. U kunt op verschillende locaties ook ’s avonds terecht voor bloedafname en onderzoek.

De onderzoeken.

Star-MDC voert – altijd in opdracht van huisartsen, verloskundigen of specialisten – verschillende soorten medisch onderzoek uit. Meestal gaat het daarbij om laboratoriumonderzoek van bloed, urine of ontlasting.
Star-MDC heeft ook alle kennis en ervaring in huis voor zogenoemde biometrische onderzoeken. Bij dit beeldvormend of Functieonderzoek kunt u denken aan echo’s, oogfoto’s of onderzoek naar hart- of longfunctie.

Daarnaast begeleidt Star-MDC – onder regie van de huisarts – patiënten met een chronische ziekte, zoals diabetes of COPD.

Naar boven

Datum laatste wijziging: 28 February 2013.
ZOEKEN


Trombosedienst

 

Let op! Binnenkort inzien gele kaart via DigiD. Zie onder voor meer informatie. Klik hier voor meer informatie.

PRIKPRINSES prikt kinderen

pdf doc

 

Informatie over kinderen prikken en de prikprinses

Zelfcontrole Centrum
Informatie over zelf INR bepalen

Zwangeren

pdf doc

 

Nieuw onderzoek bij zwangeren: Triple P onderzoek


Samenwerking

pdf doc

 

Star-MDC en MRI Centrum sluiten samenwerkings- overeenkomst